top of page

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite -Etkisini Azaltmanın 30 Yolu


Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite

1. Çocukların güne bol proteinli kahvaltı ile başlamalarını sağlayın ( protein bakımından zengin olan yiyecekler fıstık ezmesi, yoğurt, süt, peynir, yumurta). Ebeveyn olarak sizlerin de sağlıklı bir kahvaltı yaptığınızı çocuğunuzun görmesi sizi rol model olarak almasını sağlayacaktır. Okul öncesi şekerli Mısır gevreklerinden yemesine izin vermeyin. Şeker çocukların ekstra hareketli olmasına ve öğrenme sürecine engel olabilmektedir. Bazı çocuklar için gluten de buna sebep olabilmektedir.

2. Eğer mümkünse çocuğunuzun okula yürüyerek gitmesini destekleyin. Araştırmalar gösteriyor ki okula 20 dakikalık yürüyüşle gitmek çocuğun derste sakin ve odaklı kalmasına yardımcı olmaktadır.

3. Çocuğunuzun ödevini yapabilmesi için ona sakin bir ortam sağlayın. Bu ortamda da elektronik dikkat dağıtıcı her hangi bir materyalin olmamasına özen gösterin.

4. Okul sonrası, ödevlere geçmeden önce çocuğunuza enerjisini atması, oyun oynaması için 30 dakika zaman tanıyın.

5. Çocuğunuzla yürüyüş, bisiklete binme, tırmanma gibi fiziksel aktiviteler yapın.

6. Çocuğunuzu dikkatli bir şekilde dinleyin. Telefonunuzu, televizyonu ve diğer elektronik eşyaları kapatarak çocuğunuza odaklı, anda onunla kalın. Aklındakilerini sizinle paylaşabilmesi için ona güvenli bir ortam sunun.

7. Çocuklar doğası gereği çok enerjiktirler. Çocuğunuzun bu enerjisini aktarabileceği faaliyetlere teşvik edin, özellikle erkek çocuklarını. Futbol, boks, tenis, yüzme, basketbol veya voleybol gibi aktiviteler. Washington Post’un yayınladığı bir makalede şunlar belirtilmiştir; çocuklar okulda yerinde duramazlar çünkü onlar sadece çocuk.

8. Çocuğunuza yaratıcılığını dışa vurması için fırsatlar sunun. Müzik, tiyatro, dans, cimnastik veya sanat dalları gibi.

9. Çocuğunuzun yaşına uygun kurallarınız ve kurallara uyulmadığında karşılaşacağı sonuçlar olsun ve onun bu kuralları anladığından da emin olun. Mesela çocuğunuzun yatma saati 20.30 ama yatakta saat 21.00’a kadar kitap okuyabilir. Çocuğunuz kurala uymadığında sakince sesinizi yükseltmeden karşılaşacağı neticeyi uygulayın.

10. Evde olumlu bir tutum içinde olmaya çalışın. Ekonomik, ilişkisel problemleri onların küçük kulaklarından uzak tutun çünkü çocukların en ufak problemi zihinlerinde büyütme gibi özellikleri vardır. Ebeveynleri arasındaki problemler çocukta kaygı duygusunu tetikleyip dikkatlerinin dağınık olmasına sebebiyet verebilir.

11. Evliliğinizin sağlıklı seyiri için eşinizle dışarda gezmeyi, baş başa seyahat etmeyi ihmal etmeyin. Unutmayın mutlu evlilik mutlu çocuk demektir.

12. Çocuğunuzun 5. yaş gününü kutlar kutlamaz anaokuluna göndermek için aceleci davranmayın. Bazı araştırmalar sınıfta yaşı daha büyük olan çocukların akademik ve sosyal olarak küçük yaştaki çocuklara nazaran daha başarılı olduklarını gösteriyor.

13. Yiyecek etiketlerini dikkatlice okuyun. Kimi çocuk koruyucu , yapay madde içeren yiyecekleri tükettiğinde daha hareketli olabiliyor.

14. Çocuğunuzun enerji içeceği tüketmesine izin vermeyin. Yeni çıkan araştırmalar orta okul çağındaki çocukların dikkat eksikliği ve hiperaktivitesi ile enerji içecekleri arasında bir bağ bulmuş.

15. Kimi zaman babalar daha iyi bilir.Avustralya’da yapılan araştırmada babaların kendi çocukluk ve yaramazlık dönemlerini hatırladığından kendi oğulları yaramazlık yaptığında bunu sadece çocukluk olarak adlandırdıklarını fakat annelerin daha kaygılı bir yapıyla bu yaramazlıkları bir medikal duruma bağladıkları keşfedilmiştir.

16. Çocuğunuzun okuldaki durumuna hassas bir şekilde yaklaşın. Okulda fazla baskı altında mı? Gerekli desteği alıyor mu?

17. Çocuğun olgunlaşacağı döneme gelmeden önce geçeceği gelişimsel evreleri olduğunu anlayın.

18. Çocuğunuz bir şeyleri dışa vuruyor ve bir şeyler anlatmaya çalışıyor olabilir. Hayatında stres faktörü olabilecek durumları değerlendirmeye çalışın. Belki zorbalığa maruz kalıyordur, arkadaşlarıyla problem yaşıyor olabilir, bir ebeveyninin hastalığı ya da iş kaybı ile ilgili endişeli olabilir, öğretmeniyle sorun yaşıyor olabilir...

19. Elektronik ekran karşısındaki zamanı kısıtlayın. Televizyon, bilgisayar oyunu, tablet, cep telefonu çocuğun sinir sistemi için aşırı uyarıcı olabilmektedir. Elektronik eşyalarla kaç saat ilgilenebileceği konusunda kesin bir kuralınız olsun. Ekran karşısındaki oyun saati ile dışarıda oynanabilecek oyun saatini dengede tutmaya çalışın.

20. Çocuğunuzun eşsiz kişilik özelliklerini fark edin. Bazı çocuklar doğuştan daha aktif ve dürtüseldir. Unutmayın her karakteristik özellik bir medikal problemin habercisi değildir.

21. Evin kurallarını bozmadan çocuğunuza seçebileceği seçenekler oluşturun. Örneğin abur-cubur atıştırmalık yasak ise ve iki ana yemeğin arasında acıktıysa sağlıklı atıştırmalıklar sunun, arzu ettiğini seçebilir. Elma dilimleri, yoğurt v.b.

22. Çocuğunuzun dışarıda, doğada olabilmesi için fırsatlar oluşturun. Doğanın çocuklar üzerinde olduğu kadar yetişkinler üzerinde de sakinleştirici bir etkisi vardır.

23. Aile geçmişinizdeki hastalıkların, kayıpların çocuğun modunu, davranışını ve odaklanma becerisini etkileyebileceğini bilin. Çocuğunuz birden bire huysuz- karamsar veya kaygılı ise ona aklındakileri sizinle paylaşabileceği güvenli bir ortam sağlayın ve onu dikkatlice dinleyin.

24. Çocuğunuzun Omega yağı ve sağlıklı yağ asitleri tükettiğinden emin olun. Bu yağlar somon balığı, keten tohumu ve ceviz gibi gıdalardan alınabilir, sağlıklı beyin ve sinir gelişimi için bu gıdaların tüketilmesi çok önemli. Balık yağı, keten tohumu yağı artık kapsül formunda da bulunmakta.

25. Çocuğunuzun gece uykusunu iyi aldığından emin olun. 9-10 saatlik bir uyku. Uyku eksikliği dikkatsizliğe, dürtüselliğe ve sinirliliğe sebebiyet verebilmektedir. Düzenli ve gerekli uykuyu alan çocukların okulda daha kolay odaklandığı görülmüştür.

26. Çoçuğunuzu okumaya teşvik edin. Okumanın, özellikle yatmadan önce sakinleştirici özelliği vardır. Yatmadan önce elektronik ekran karşısında geçirilen zaman uyku kalitesini düşürmektedir.

27. Şekerli gıdaların tüketimini limitleyin. Bir çok aile çocuklarının şekerli gıda sonrası daha hareketli olduğunu belirtmiştir.

28. Akşamları ailecek sofrada yemek yiyin. Çocuklar günlerinin belli bir bölümünün nasıl geçeceğini ve neler olacağını bildiğinde kendilerini güvende hissederler. Masada her aile üyesinin günü ile ilgili en az bir pozitif cümle kurması için teşvik edin.

29. Çocuğunuzun belli bir amacı, yönlendirilmiş olmayan yaratıcı oyun saati olduğundan emin olun.

30. Çocuğunuza her gün onu sevdiğinizi söyleyin. Çocukların bir tek başarılarından dolayı değil de sadece kendileri oldukları için sevilmeye ihtiyacı vardır.

Çok Okunanlar
Son Yazılar
Arşiv
Etikete Göre Arayın
Bizi Takip edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page