Çocuğumda "Tik" Var !
Tikler istem dışı kas hareketleridir.Sinirli bir şekilde ayak ya da bacak sallamak, bir tutam saçla oynamak, gırtlağını temizlemek ya da elinde kalem çevirmek nabzı düşürür.
Beynin gelişim sürecinde tikler normal olarak kabul edilir. Beş çocuktan biri , devamı gelmeksizin , bir tik evresinden geçer. Bazıları bir anda belirir ve birkaç haftada çabucak geçer. Bazıları bir anda belirir ve birkaç haftada çabucak geçer, diğerleri kronik bir hal alır . Bizim dikkate almamız gerekenler bunlardır. Yorgunluk ,stres, duygusal baskı , omega 3 eksikliği ve gıdalarda bulunan bazı katkı maddeleri tiklerin daha da kötüye gitmesine neden olur.
Bazı çocuklarda okulda görülmeyen tikler, eve gelince başlar. Buda bazen ebeveynlere çocukların ‘’ mahsus yaptığını’’ düşündürür, ama sorun onlarla ilişkili de olabilir. Aslında , bir çok etken bir araya gelir.
Öncelikle çocuğun beyni bir işle meşgul olduğunda , tikleri üreten bölge (bazal ganglion) aktif olmaz, yaptığı işten ne kadar keyif alırsa ve dolayısıyla da zevk devresi aktif duruma geçerse, bu bölgenin aktivasyonu da o kadar azalır.
Diğer taraftan, çocuklar tiklerini birkaç saat tutabilirler, ancak eve gergin ve yorgun olarak gelirler; tiklerin evde yeniden başlaması bir nevi gevşemedir.
Çocuklarda tiklerin tedavisi için ,çocuğun kaygı faktörlerini saptamak ve bunlar üzerinde çalışmak önemlidir.
Uzman bir çocuk psikoloğu bilişsel davranışçı terapi ve emdr terapi ile, çocuklarda duygu farkındalığı ve kaygı faktörleri ile baş etme becerilerini geliştirme konularında aile ve çocukla çalışır.
Randevu Almak İçin : 533. 328 62 72 - 232. 336 36 84