top of page

Ne Zaman Çocuk Psikoloğundan Yardım Alınmalı ?



Kaygı bozukluğu yaşayan yetişkinlerin neredeyse yarısı, belirtilerin çocukluktan başladığını ifade ederler.Küçükken ailelerinin bir uzmandan yardım almış olmasını ne kadar istediklerini söylerler ( sizde onlardan biriyseniz, bilirsiniz) Bu kadar eziyetin göz ardı edilmesi beklenmesi ve izlenmesi hiçte akıllıca bir plan değildir. Hatırlayacağınız gibi bu rahatsızlıkların birçoğu belirtilerinin bir ay sürmesiyle belirlenir. Bunu kural olarak daima aklınızda bulundurun. Çocuğunuz teşhis için tüm kriterleri taşımıyor olsa bile, danışmamak gibi bir hataya düşmeyin. Erken müdahale sorunların büyümesini önlemek, çocuğunuzun ise büyümesini sürdürmek için en iyi stratejidir.

Çocuk psikologları, genelde çocukta kaygı bozuklukları tedavisi için seçilebilecek bilişsel davranış terapisinde uzmanlaşmışlardır. Bir çocuk psikoloğu hem size hem çocuğunuza, çocuğun endişesinin tipi ve ciddiyetini değerlendirecek sorular sorar, diğer tanıları saf dışı eder ve tedavileri önerir. Eğer ilaç gerekliyse çocuk psikoloğu sizi ileri değerlendirmeler için bir psikiyatra yönlendirecektir.

Eğer çocuğunuzu terapiye götürmeye hazır değilseniz, kendiniz bir çocuk psikoloğuna danışın. Çocuk Psikoloğundan sorunu evde çözümlemeye dair bilgi alın ve ileri seviye tedavi gerektirecek işaretlerin neler olduğunu öğrenin.Böylelikle, ya çocuğunuzun gelişimine bağlı ufak tefek sorunlar yaşadığını öğrenerek huzur bulacak yada tersliğin ne olduğu hakkında ve nasıl yardım edileceğine dair bilgi edinmiş olacaksınız. Çocuğumuz sıkıntı çekiyorsa, henüz sorunlar büyümeden, başta müdahale ettiğimizde herkesin bir damla bile kuşku duymadan tersliklerin varlığına dair fikir birliği edeceği o talihsiz anın önüne geçmiş oluruz.

Genellikle babalar sıklıkla çocuğu tedaviye -terapiye götürmenin veya ilaç vermenin olumsuz etkilerinden kaygı duyarlar. Korktuğunuz riskler her ne olursa olsun bunları çocuğun ve ailenin sürekli çektiği endişe ve stres ile kıyaslayın. Çocuğunuzun damgalanacağından korkuyorsanız, bunu onun sınıftan koşarak kaçmasının, okulda ağlaması yada bir sınava girememesi, okul partisine katılamamasının ona neye mal olacağıyla kıyaslayın. Hünerli bir terapist çocuğu rahatlatıcak, onun bu meselelerin onları aşacak beceriye sahip olmasıyla birlikte, tamamen kontrol altına alınabileceğine dair ona yetke verecektir. Eğer çocuğunuzun psikoloğu bu önemli moral desteği vermiyorsa, soruna olağan birşeymiş gibi yaklaşmıyorsa, onunla bu konuda görüşün.

Çok Okunanlar
Son Yazılar
Arşiv
Etikete Göre Arayın
Bizi Takip edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page