Çocuklara Doğru Şekilde "Övgü"
Etkili öğretmenler ve ebeveynler, öğrencilerin dikkatlerini ve davranışlarını kontrol etmelerine yardımcı olmak için davranışsal müdahale tekniklerini kullanır. En faydalı girişimsel tekniklerden biri, istenen davranışların sözel pekiştirilmesidir.
Sözel pekiştirmenin en yaygın şekli övgüdür. Övgü, yalnızca bir çocuk tamamlandığında veya uygun bir davranışta bulunduğunda değil, aynı zamanda istenen bir davranışa yönelik net çaba gösterdiğinde verilmesi gereken bir tür olumlu güçlendirme türüdür. Önemli olan, çocuk “görevden çıkmadan” önce iyi bir şekilde vurgulanması gereken bir davranış aramaktır. Bu, çocuğun daha az istenen bir paternle dikkatini dağıtmak veya dikkatini çekmek yerine uygun davranışta bulunmaya devam etmesini teşvik edecektir.
Olumsuz sonuçlar davranış kalıplarını geçici olarak değiştirebilse de, yanlış davranışları dikkatle destekleyerek uygunsuz davranış sıklığını ve yoğunluğunu artırabilir. Ayrıca, ceza tek başına kendilerine ne yapmamaları gerektiğini öğretir. Olumlu pekiştirme, çocuklara başarılı olmak için gereken özel davranışları öğretmeyi amaçlar. Teorik olarak, olumlu pekiştirme, bir öğrencinin davranışını ve öğrenme yörüngesini başarılı bir şekilde şekillendirecek tutum ve düşüncelerdeki değişiklikleri üretir.
İşte sınıfta ve evde övgülere ilişkin bazı ipuçları.
1. Davranışı açıkça tanımlayın. Yorumlarınız, tam olarak çocuğun davranışının hangi bölümlerinin arzu edildiğini / istendiğini içermelidir. Çocuğun yaptığı / yaptığı şeyin somut yönlerini arayın. Örneğin, bir çocuğa “arkadaşını rahatsız etmediği” için övmek yerine, çocuğa “masasında sessizce oturduğu ve çalışma kitabında çalıştığı” söylenerek övgü verilmesi daha doğrudur.
2. Övgü olarak verilen ifadelerin türlerini değiştirdiğinizden emin olun. Öğrenciler defalarca tekrarlanan aynı övgü ifadesini duyduklarında, göze çarpanların daha az ve daha az etkili hale gelmesi muhtemeldir.
3. Davranışın gerçekleştiği tam zamanda övgü verin. Zaman içinde övgü ve davranış ne kadar yakınsa o kadar iyidir.
4. Tutarlı olun. Öğretmenler ve ebeveynler mümkün olduğunca birlikte çalışmalıdır. Öğretmenler arasında (özel) davranışların övülme konusundaki tutarlılığı çok önemlidir. Farklı kirişler takviye ediliyorsa, öğrencinin kafası karışır veya sinirlenir. Ebeveyn ile öğretmen arasında ileri geri geçen günlük ev okulu rapor kartları veya spiral defterler bu konuda yardımcı olabilir.
Comentários