top of page

Çocuklarınıza Koşulsuz Sevgi Gösterebilmek için 5 Alışkanlık


Çocuğumuz gibi koşulsuz olarak birini sevdiğimizde, o sevgiye koşul koymayız. Koymamalıyız.. Onlara “Seni seviyorum ama…” diyemeyiz..Koşulsuz sevgi, çocuğunuzu kim olduğu için kabul ettiğiniz anlamına gelir ve onları her halükarda seversiniz, hayallerinizi veya beklentilerinizi yerine getirmese bile..


Bir çocuk zor olsa bile, ebeveynlik de zor olabilir, ancak yine de onlar için koşulsuz sevginizi hissedebilmelidir. Her zaman çocuğunuzun nasıl davranmasını istediğinizi veya geleceği için ne istediğinizi beklentileriniz olsa da, bu beklentiler asla sevginiz için bir koşul olmamalıdır.


Çocuğunuzu koşulsuz olarak sevmenize yardımcı olacak geliştirebileceğiniz beş alışkanlık vardır.


Özelliklerini takdir etmeyi öğrenin - İnatçı olmalarını zayıflık olarak görürken, aynı zamanda bir kalıcılık göstergesi oldukları için de bir güç olarak görülebilir. Bu özelliğin zaman zaman birlikte yaşaması zor olsa da, çocuğunuzun onu bir varlık olarak geliştirmesine ve ona kontrol etmesine izin vermek yerine, onu kontrol etmesini öğretebilirsiniz.

 

Hayal kırıklığına uğrayın - Çocuğunuz hakkında hayal kırıklığına uğradığınız bir şey varsa, çocuğunuz bunu hissedecek ve sizin için yeterince iyi değil gibi hissedecektir. Bununla birlikte, bu duyguları kendinize kabul edip onları üzdüğünüzde, çocuğunuzla olan ilişkinizi etkilememeleri için bırakmalarına izin verebilirsiniz.

 

Çocuğunuzun bakış açısını “hatalarını” anlamak için kullanın. - En yanlış davranışlar, çocuğunuzdan yardım isteyen veya bir şeyler ileten bir sinyaldir. Çocuklar ne hissettiğini ifade edecek kelime bilgisine sahip değildir ve genellikle nasıl hissettiğini gösterirler. Neredeyse her zaman yanlış davranışlarının bir nedeni vardır. Belki de üzgünler ya da karşılanmayan bir ihtiyaç duyuyorlar. Davranışa odaklanmak yerine, karşılanmayan gereksinimlerine veya onların üzülme nedenlerine odaklanın. Bunu yaparsanız, çocuğunuzdaki değişiklikleri göreceksiniz.

 

Davranışları empati ile yönetin - Çocuğunuza niçin belirli bir şekilde davrandıklarını anladığınızı bildirin, ama aynı zamanda, nasıl davrandıklarından hoşlanmadıklarını ve davranışları için belirlediğiniz kuralları vurguladıklarını bildirin. Mesela: Anne: "Kızgın olduğunu biliyorum ama diğer çocuklara vuramazsın. Vurmak kabul edilemez" Çocuk: Beni seviyor musun? Anne: "Evet, seni çok seviyorum. Sadece bu davranışı sevmiyorum." Çocuğunuzu iletişim kurarken dinler ve sevgi gösterir. Kurallar ve sonuçlarla tutarlı olun.

 


Bu alışkanlıkları pratik ederken, kendi öfkenizi yönetmeniz hayati önem taşır. Çocuğunuza, stres zamanlarında, özellikle de buna neden olan kişiler ise, soğukkanlılık vererek örnek olun. Çocuklarınız için en önemli rol modelisiniz. Davranışlarınız için sorumluluk almak onların kendi eylemlerinden yavaş yavaş bağımsız ve sorumlu olmalarına yardımcı olacaktır.

 

Bu alışkanlıklar sizi ve çocuğunuzu daha da yakınlaştırır ve yaşamının geri kalanında, onun olduğu gibi, fazlasıyla ve sevildiğini bilir. Öfkenizin ve hayal kırıklığınızın ebeveynliğinizle etkileşime girdiğini düşünüyorsanız, çocuklarınıza koşulsuz sevginizi daha iyi ifade etmek için etkili stratejiler belirlemenize yardımcı olabiliriz.

İzmir Çouk Ergen Psikoloğu

Çok Okunanlar
Son Yazılar
Arşiv
Etikete Göre Arayın
Bizi Takip edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page