top of page

ÇOCUĞUNUZA SÖYLEMEMENİZ GEREKEN CÜMLELER


Çocuklara Ne Söylenmez

Çocuklar ve aileleri mükemmel olsaydı ne kadar harika olurdu değil mi?Çocukları yanlış davranış sergilemediğinden ailelerin kızmak için hiç bir nedenleri olmazdı.

Maalesef çocuklar ve aileler sadece insan ve mükemmel değiller. Ebeveyn olarak çok kızgın bir anda düşünmeden çocuğunuza kötü bir şeyler söyleyebilirsiniz. Konumuz, bu kızgınlık anında çocuğunuza söylemekten kaçınmanız gerekenleri içeriyor olacak.


“ Keşke seni doğurmasaydım/ Keşke hiç doğmasaydın” 

Hiç bir çocuk ailesinin bu tarz bir yorumunu duymamalı. Her ne kadar kızgın olursanız olun bu cümle dilinizin ucuna geldiyse elinizi sıkın, dilinizi ısırın ama asla bu kelimeleri kullanmayın. Bu yorum sadece çocuğunuzun duygusunu incitmekte kalmaz öz değerinin düşmesine ve istenmediklerine dair bir algı oluşmasına sebep olur.


“ Acele et yoksa seni burada bırakacağım” 

Çocukların yetişkinler gibi gelişmiş zaman algısı yoktur. Çocuğunuzun terk edilme, kaybolma korkusu varsa hali hazırda bu cümle ile bu korkusunu sadece pekiştirmiş olursunuz. Öncelikle bu gecikmelerin nedenini anlamaya çalışın ve korkusunu beslemeden hızlanmasına yardımcı olabileceğiniz noktaları fark edin.


“ Senden istediklerimi hiç bir zaman yapmıyorsun “ 

Bu cümleyi zaman zaman kullanmaya başlarsanız ileride çocuğunuz hiç bir şeyi beceremediği algısını benimser. Doğru yapamıyorsa da neden bir çaba göstermesi gerektiğini sorgulayacaktır. Onun yerine “ Bunu şu şekilde yapmanı isterim” demeye çalışın.  Neyi istediğiniz konusunda oldukça açık olun ki çocuğunuz anlayıp başarabilsin.


“ Abin/ ablan gibi olmanı isterdim.” 

Hiç kimse bir başkası ile kıyaslanmaktan hoşlanmaz. Çocuklar oldukları gibi kabul görmek ister. Bu tarz cümleler çocuğunuzun yetersiz hissetmesine sebep olduğu gibi kardeş rekabeti geliştirmesine de yol açar. Bu yoruma maruz kalan çocuklar çoğunlukla kardeşi kadar iyi olmadığı için bir şeyde başarılı olamayacaklarına dair inanç geliştirirler. Kıyaslama yapmak yerine her çocuğun farklılıkları olabileceği gibi kendine özgü güçlü ve becerikli yönlerinin olduğunu fark edin. Farklılıklarını kucaklayın ve onları oldukları haliyle sevin.


“ Çocuğun diğer ebeveynini aşağılayacak yorumlar” 

Çocuklar ebeveyn tartışmalarının arasında bırakılmamalı ya da bir ebeveynin diğer ebeveyni hakkındaki kötü yorumlarına maruz kalmamalıdır. Aksi taktirde çocuk bir taraf seçmek zorunda olduğunu ya da bir gün kendisi hakkında da bu şekilde konuşulacağına inanabilir. Eşinizden ayrılmış olsanız bile çocuğunuzun önünde diğer ebeveyni hakkında sadece güzel şeyler söylemeniz önemli.


“ Bunu karşılayamayız.” 

Eğer çocuğunuza sık sık bir şeyleri karşılayamayacağınızı söylerseniz, paranın mutluluğu satın alabileceğine dair bir inanç geliştirebilir. Aynı zamanda gerçek olsun veya olmasın ailenin ekonomik güçlükler çektiğini düşünebilir. Karşılayamayacağınızı söylemektense ona neden hayır dediğinizi açıklamak zorunda olmadığınızı hatırlayın.

Bütün ebeveynler zaman zaman çocuklarına kızabilir. Eğer bu cümlelerden birini kullandıysanız hemen çocuğunuzdan özür dileyin. Bir hata yaptığınızı açıklayın, aslında bunu kast etmediğinizi, onu sevdiğinizi ve bir daha bu cümleyi kullanmayacağınızı belirtin. Çocukların onları doğru geliştirecek ebeveynlere ihtiyacı vardır, gerçekte kast edilmemiş cümlelerle öz güvenlerini yıkacak ebeveynlere değil.


# çocuk # çocuk gelişimi # ebeveynçocuk # annebabaçocuk # cocuk

Çok Okunanlar
Son Yazılar
Arşiv
Etikete Göre Arayın
Bizi Takip edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page