top of page

COVID-19 Çocuklara Psikolojik Etkisi


covid 19 koronavirüs çocuklara psikolojik etkisi

COVID-19 – Korona Virüsün Çocuklara Psikolojik Etkisi


İçinde bulunduğumuz dönem, dünya çapında yaşanan pandemik durum yüzünden belirsiz ve endişe verici. Hayatlarımız değişti. Belirsizlik ,insanlar için tahammülü en zor duygudur. Panik yapmadan belirli düzeyde bir endişeyi kabul etmek uygun çünkü ancak bu şekilde hastalık riskini azaltan önlemlerin alınması mümkün olabiliyor. Kaygının şu dönemde koruyucu bir duygu olduğunu unutmayalım. Biz yetişkinler belirsizlikler içinde kaygımızı sağlıklı seviyede tutmaya gayret etsek de ,çocukların yaşadıkları bu durum ile başa çıkmasını sağlamak ebeveynler için çok da kolay olmayabilir.

Stresli olaylara nasıl tepki verileceği konusunda çocukların rehberlik için yetişkinlere baktıklarını bilmemiz çok önemlidir. Ebeveynler aşırı endişeli görünüyorsa, çocukların da kaygısı artabilir.

Çocuklara olumlu önleyici tedbirleri öğretmek, onlarla korkuları hakkında konuşmak ve onlara enfeksiyon riskleri üzerinde bir miktar kontrol duygusu vermek ( ellerimizi yıkayarak, kimseye yaklaşmayarak, evden çıkmayarak kendimizi koruyabiliriz ..gibi) kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Sakin ve güven verici olun.

Çocuklar ebeveynlerinin sözlü ve sözsüz tepkilerini takip ederek duygularını buna göre yaşarlar.

COVID-19 için önleme çabalarınız ve izlediğiniz, duyduğunuz,okuduğunuz olaylar hakkında söyledikleriniz ve yaptığınız şeyler, çocuklarınızın endişesini artırabilir veya azaltabilir.

Gerekli önlemleri aldıysanız ve iyiyseniz , çocuklarınıza kendilerinin ve ailenizin iyi olduğunu vurgulayın.

Onları güvenli ve sağlıklı tutmak için orada olduğunuzu sık sık hatırlatın.

Çocuklarınızın duyguları hakkında konuşmasına ve endişelerini uygun perspektifte yeniden şekillendirmesine yardımcı olun.

Konuşmak istediklerinde hep hazır ve dinliyor olun, zaman ayırın

Onları sevdiğinizi daha sık söyleyin ve hazır evde bolca vakit mevcutken daha sık oyun oynayın ve çocuklarınızla eğlenceli zaman geçirmeye çalışın.

Çocukların yanında insanları, çevreyi,ülkeleri suçlamakdan kaçının.Gerginlikler yüksek olduğunda bazen birilerini suçlama ihtiyacı doğabilir. Bunu yapmayın.

Televizyon izlemeyi veya internetteki ve sosyal medyadaki bilgilere erişimi sınırlayın. Çocuklarınızın yanında rahatsız edici olabilecek bilgileri izlemekten veya dinlemekten kaçının.

Çocuğunuzla bu hastalığın gerçek bilgileri hakkında konuşun - bu kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Kendinizi ve onu koruduğunuzu bilmesi çocuğun kaygısını azaltır.

COVID-19'un durumuyla ilgili güncellemeleri sürekli izlemek kaygıyı artırabilir - bundan kaçının.

Gelişimsel olarak uygun olmayan bilgilerin (yani yetişkinler için tasarlanmış bilgilerin) özellikle gençlerde endişeye veya karışıklığa neden olabileceğini unutmayın.

Bunun yerine çocuğunuzu oyunlara veya diğer ilginç etkinliklere dahil edin.

Mümkün olduğunca normal bir rutin uygulayın.

Ailecek evde olduğumuz için hepimizin küçük bir alanda 7x24 birlikte olması gerginlikleri arttırabilir. Çocukların düzene ihtiyacı olduğunu hatırlayın. Evdeyseniz bile günü planlamanız önemlidir. “ Kahvaltıdan sonra anne ve babanın kitap okuma ve spor yapma saati, sizler de bu arada derslerinizi tekrarlayın. Sonra birlikte oyun oynama saatimiz. Ardından bir film izleyelim. Akşam anne ve baba haberleri izlerken, siz de tablette vakit geçirebilirsiniz ..gibi...Her aile kendine göre bir düzen belirleyebilir. Çocukların evde sıkışıp kalmış hissetmemeleri için, ebeveynlerinin programlarına ihtiyaçları olduğunu unutmayın.

Çocuklarınızı okul çalışmalarına ve ders dışı etkinliklere ayak uydurmaya teşvik edin, ancak bunalmış görünüyorlarsa onları zorlamayın.

Dürüst ve doğru olun.

Olgusal bilginin yokluğunda, çocuklar çoğu zaman gerçeklerden çok daha kötü durumları hayal ederler.

Endişelerini görmezden gelmeyin, şu anda ülkemizdeki az insanın COVID-19 ile enfekte olduğunu açıklayın. Tekrar kendinizi ve onu en doğru şekilde koruduğunuzu hatırlatın.

SAĞLIĞINI SAĞLIĞIMI KORU #evdekal



Çok Okunanlar
Son Yazılar
Arşiv
Etikete Göre Arayın
Bizi Takip edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page